Festes

En el decurs de l’any, i amb la idea de que els nostres actes siguin harmònics amb la natura, celebrem quatre festes coincidint amb els canvis d’estació (solsticis d’estiu i hivern i equinoccis de primavera i tardor).

ESTIU

La revetlla de Sant Joan, és la festa del foc, de la llum, de la dansa, de cremar trastos vells. Simbòlicament, la foguera s’alimenta de tot allò que durant l’any hem anat superant. Saltant i ballant, assaborim l’alegria del creixement. (Lliure de sorolls estridents, com ara petards)

TARDOR

La castanyada, temps de recolliment. A la natura tot es va aquietant; la saba dels arbres baixa en direcció a les arrels… és temps de meditació, d’estar-se a prop del foc, torrar castanyes i assaborir els panellets fets amb les ametlles, fruit potent i concentrat del primer arbre que floreix, però el darrer que dona fruit.

HIVERN

El sol arriba al seu punt més baix, cal pensar que tot vol canviar i el dia començarà a créixer tot apropant-se minut a minut cap a un estiu encara inimaginable. Aquesta realitat la fem coincidir amb la nit de Cap d’Any, però a La Bartra les campanades sonen amb calma sense presses marcades per màquines, sense histèries; més aviat intentem connectar amb aquella felicitat arrelada en la pau i que es manifesta amb una alegria sincera.

PRIMAVERA

És el temps en què la natura es desperta del somni hivernal i tot comença a créixer, i els calçots no es queden pas curts i cal menjar-los. Ho celebrem fent una genuïna calçotada a l’aire lliure per gaudir plenament de l’escalfor del sol primaveral.